İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi hakkındaki 538 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (“Tebliğ”); 31.05.2022 tarihli, 31852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Tebliğ ile hangi bilgilerin toplanacağı ve bu bilgilerin toplanma dönemi düzenlenmiş olup Tebliğ hakkında detaylı bilgilendirmeye aşağıda yer verilmiştir.
Tebliğ kapsamında aracı hizmet sağlayıcılar 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi olarak; sosyal ağ sağlayıcıları, sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişi olarak; ilan veren ise İnternet ortamında kendisine ve/veya üçüncü kişilere yönelik her türlü ilanı veren gerçek ve tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.
Tebliğin 4. Maddesi ile taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması & satılması veya kiralanmasına yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılar, sosyal ağ sağlayıcıları ve yer sağlayıcılar (birlikte “Sağlayıcılar”) takvim yılının birer aylık süresi içerisinde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin olarak bilgi sağlamakla yükümlüdür. Bu kapsamda bu kişiler tarafından aşağıdaki bilgilerin sağlanması öngörülmüştür.
- Verilen hizmetin sağlandığı internet adres veya adresleri,
- Hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, kimlik numarası bilgileri ile işyeri adres bilgileri,
- Hizmet verilenler adına gerçekleştirilen işlemlerden sağlanan her bir tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgileri,
- Gelir İdaresi Başkanlığı (Başkanlık) tarafından belirlenecek diğer bilgiler.
Bununla birlikte Tebliğin 4. maddesinin 2. fıkrası uyarınca satıcının/kiralayanın ödeme hizmetlerini dış bir hizmet olarak alması, bilgi verme yükümlülüğünü etkilemeyecektir. Tebliğ’in 4. maddesinin 2. fıkrası ile ilan veren kişiler, verdikleri ilanlara yönelik olarak yukarıda sayılan bilgileri sağlayıcılara sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca ilan veren kişi ilan konusunun maliki değilse, mülkiyet sahibine ilişkin bilgileri de sağlayıcılara vermek zorundadır. Aksi takdirde sağlayıcılar tarafından bilgi paylaşımında bulunmayan ilan verenlerin Başkanlığa bildirilmesi öngörülmüştür.
Tebliğ’in 5. Maddesi ile Başkanlığa yapılacak bilgilendirmenin usulü belirlenmiştir. Buna göre, bilgilerin Başkanlık ile paylaşımında gerekli veri formatı ve standardı Başkanlık tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi (Sistem) aracılığı ile duyurulacaktır. Yine bildirimlerin bu sistem üzerinden yapılması gerekmekte olup bu bildirimlerin aylık olarak yapılması öngörülmüştür. Bir aya ait bilgiler, bir sonraki ayın son günü saat 23:59’a kadar bildirilmelidir. Örneğin; Nisan 2022 ayına ait bilgilendirmenin en geç 31 Mayıs 2022 saat 23:59’a kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Başkanlık, bildirilmesi zorunlu olan bilgilerin kapsam ve içeriğini belirlemede münhasıran yetkilidir. Verilerin içeriğinde ve bildirim formatında değişiklik yapılması halinde bu değişikliklere ilişkin bildirimler sistem aracılığı ile bildirilecektir.
Tebliğ’in 6. Maddesi ile sağlayıcıların ve ilan verenlerin sorumlulukları düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca bu kişiler, bilgileri Başkanlık ile paylaşmanın yanı sıra bu bilgilerin doğruluğundan da sorumludurlar. Sağlayıcılar, Tebliğ uyarınca ilan verenlerin kendilerine bilgilendirme yapabilmesi için gerekli koşulları sağlamakla yükümlüdürler. Sağlayıcıların, edinmiş oldukları bilgileri Başkanlık tarafından bildirilen formatta ve sistem üzerinden yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Belirlenen ve bildirilen formatta bildirimin yapılmaması halinde bildirim yapılmamış sayılacaktır. Tebliğ ile bilgi verme zorunluluğu getirilenler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun defter, kayıt ve belgeler için öngördüğü muhafaza süresi olan 5 yıl boyunca saklanması gerekmektedir. Yine bu Tebliğ kapsamında bildirilmesi gereken bilgilerin bildirilmemesi, eksik ya da yanıltıcı şekilde bildirilmesi halinde Vergi Usûl Kanunu’nda yer alan ceza hükümlerinin uygulanması öngörülmüştür.
Tebliğ kapsamında bildirimlerin yapılabilmesi için sağlayıcılar tarafından Sisteme kayıt yaptırılması gerekmektedir. Sağlayıcıların, ilan verenlerden edinmiş olduğu bilgilerin ilanlarda yer alması zorunlu değildir. Tebliğ ile getirilen zorunluluk, Başkanlığa bildirimde bulunma zorunluluğu olarak düzenlenmiştir. Başkanlığa; Tebliğde yer alan süreleri uzatmaya, bilgi verme dönemini, bilgileri ve mükellefleri değiştirmeye yönelik yetki verilmiştir.
Tebliğ, ilk olarak 2022 Haziran ayında verilen ilanlar için uygulanacak olup 1 Ağustos 2022 saat 23:59’a (31.07.2022 tarihinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle) kadar bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir. Tebliğ kapsamında bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla yayında olan ilanlar ile Tebliğin yayımlandığı tarihten 31.05.2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilk kez verilen ilanlara (bunlardan bu Tebliğin yayımlandığı tarihten 31.05.2022 tarihine kadar yayından kaldırılanlar ile 2022 Haziran ayında yayını devam eden veya yayından kaldırılanlar dâhil) ilişkin bildirimi 31.08.2022 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.
İlgili tebliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
コメント