top of page

Kademeli Normalleşme Tedbirleri Hakkında Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi Yayınlandı

01.06.2021 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi gönderilmiş olup; Haziran ayı boyunca uygulanacak olan kademeli normalleşme sürecinin ikinci dönemi kapsamında aşağıdaki tedbirlerin uygulanması kararlaştırılmıştır.


I- SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI


1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’ten itibaren uygulanması kararlaştırılan tedbirler kapsamında Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00 - 05.00 saatleri arasında; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.


Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla genelgede belirtilen (bültenimizin ekinde yer alan) yerler ve kişiler çalışma izni görev belgesini ibraz etmek suretiyle kısıtlamadan muaf tutulacaktır.


Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayiler açık olacaktır.

Turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma yasağından muaf olacaklardır. Ancak ikamet izni vb. statü sahipleri dahil olmak üzere ülkemizde bulunan diğer yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına uymakla yükümlüdürler.


Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzerindekiler ile 18 yaş altındakiler, herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacaklardır. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzerindekiler ise pazar günleri dışındaki diğer günlerde sadece 10.00 - 14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler; pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklardır.


Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzerindekiler ile 18 yaş altı kişiler şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklardır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler toplu taşıma araçlarını kullanma yasağından muaf tutulacaktır.


II- ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI


1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00 itibariyle başlayan kademeli normalleşme döneminde; sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanacaktır. Bir başka deyişle sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre içerisinde şehirlerarası seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecektir.


Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde kişilerin özel araçlarıyla şehirlerarası seyahate çıkmamaları esastır. Ancak zorunlu hallerin varlığı durumunda (Bültenimiz ekinde yer verilmiştir), daha önce açıklanan prosedürler izlenerek e-devlet ve Alo199 üzerinden yapılacak başvurulara istinaden izin almak kaydıyla özel araçla seyahat mümkündür.


Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ilgili kişilerin uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapılacak şehirlerarası seyahatlerde bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz edilmesi yeterli olup ayrıca seyahat izni alınmasına gerek bulunmamaktadır. Toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecek ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş; 2+1 koltuk düzeninde ortadaki koltuklar boş bırakılacaktır) ve ayakta yolu kabul edilmeyecek şekilde olacaktır.


III- İŞ YERLERİNİN FAALİYETLERİ


Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ile uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademeli normalleşmenin ikinci döneminde de devam edilecektir.


Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi); Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen tüm kurallara uyulması, masalar arasında her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında 60 cm mesafe bırakılması, aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemesi kaydıyla, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00 - 24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis olarak faaliyet gösterebileceklerdir. Sokağa çıkma Pazar günleri ise 07.00 - 24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.


14 Nisan 2021 tarihinden bu yana faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları, lunaparklar ve tematik parkları, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir iş kolu/faaliyet alanı için ayrı ayrı belirlenen kurallara eksiksiz uyulması, Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde herhangi bir şekilde oyun (kağıt-okey, tavla dahil) oynanmaması, aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemesi, sinema salonlarında % 50 kapasite (bir koltuk dolu bir koltuk boş) sınırına uyulması, kaydıyla 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren (Pazar günleri hariç) 07.00 - 21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.


Öte yandan kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri ile gazino, taverna, birahane gibi iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecektir.


IV- KONAKLAMA TESİSLERİNE DAİR TEDBİRLER


Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebileceklerdir.


Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan süre ve günlerde konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması (bedelinin tamamı ödenmiş olmak kaydıyla) kişiler açısından sokağa çıkma ve/veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlayacak olup bu amaçla seyahat edecek kişilerin denetimlerde rezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmeleri yeterli olacaktır.


30.09.2020 tarih ve 16007 sayılı ile 28.11.2020 tarih ve 19986 sayılı Genelgeler doğrultusunda konaklama tesislerinin denetimleri etkin şekilde sürdürülecek, sahte rezervasyon başta olmak üzere her türlü kötüye kullanımın önüne geçilecektir.

İlgili Genelgeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page