15.07.2021 Tarihli Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Soruşturmalarda Uygulanabilecek Uzlaşma Usulüne İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayımlanmıştır.
Bu yönetmelik ile 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddelerinde yasaklanmış davranışlara ilişkin olarak haklarında soruşturma başlatılan teşebbüs veya teşebbüs birliklerinden, ihlalin varlığını ve kapsamını kabul edenlere, 4054 sayılı Kanunun 43 üncü maddesi uyarınca uygulanabilecek uzlaşma sürecine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
I- Uzlaşmanın Genel İlkeleri
Yönetmeliğin 4. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca;
“ Kurul, soruşturmaya başlanmasından sonra, soruşturma taraflarının talebi üzerine veya resen uzlaşma usulünü başlatabilir.”
“Kurul, soruşturma taraflarının sayısı, tarafların önemli bir kısmının uzlaşmaya başvurup başvurmadığı, ihlalin kapsamı, delillerin niteliği, ihlalin varlığı ve kapsamına ilişkin ortak bir kanaate ulaşmanın mümkün olup olmadığını değerlendirerek sonuca varır.”
Bu düzenlemeler uyarınca uzlaşma sürecinin başlatılmasında Kurul’un hangi kriterleri esas alacağı belirlenmiş olup, her bir somut olayda uzlaşma süreci başlatılmadan önce bu kriterlere ilişkin genel bir değerlendirme yapılarak uzlaşma sürecinin gerekli olup olmadığı tespit edilecektir.
Ayrıca Yönetmeliğin 4. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca da ‘’Kurul, ihlalin varlığı ile kapsamını kabul eden soruşturma tarafları ile soruşturma raporunun tebliğine kadar uzlaşabilir.
“Uzlaşma usulü görüşmeleri sonucunda da kurulca idari para cezasında yüzde ondan yüzde yirmi beşe kadar indirim uygulanabilir.”
İşbu düzenleme ile uzlaşma sürecinin soruşturma raporunun tebliğine kadar gerçekleştirilebileceği vurgulanmıştır. Uzlaşma görüşmeleri neticesinde Kurul tarafından, o ihlal için uygulanacak para cezasında yüzden ondan yüzde yirmi beşe kadar indirim yapılabilecektir.
II- Uzlaşma Sürecinin Başlatılması
Uzlaşma, Yönetmeliğin 5.maddesinin 1.fıkrası uyarınca;
“Soruşturma tarafları uzlaşma taleplerini yazılı olarak Kuruma iletir. Kurul, 4 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki hususları dikkate alarak bu talebi kabul veya ret edebileceği gibi varsa diğer tarafların da uzlaşma görüşmelerine davet edilmesine karar verebilir.”
Kurulca görüşmelerin resen başlatılması durumunda, kurul soruşturma taraflarını görüşmelere davet eder. Taraflar, uzlaşma görüşmelerine başlamak isteyip istemediklerini Kuruma on beş gün içinde yazılı olarak bildirmelidir.
Taraflarca görüşmelere başlanıp katılınmış olması kendilerine isnat edilen ihlalleri kabul ettikleri anlamına gelmememle beraber, taraflar, uzlaşma metninin sunulmasına kadar uzlaşma sürecinden çekilebilirler.
III- Uzlaşma Görüşmeleri
Yönetmeliğin 6. Maddesinin 5.fıkrası uyarınca;
“Uzlaşma görüşmelerinde, soruşturmanın güvenliğinin tehlikeye düşmemesi koşuluyla, uzlaşma tarafının iddialar ve ihlale ilişkin bilgi sahibi olması sağlanır.”
Kurul, uzlaşma görüşmelerinin tamamlanmasını takiben sürece ilişkin ara kararını verir. Uzlaşma tarafı, uzlaşma ara kararında bildirilen hususları kabul etmesi halinde, ihlalin varlığını kabul ettiğine dair beyanını da içeren bir Uzlaşma Metni sunar. Uzlaşma metninin Kurum kayıtlarına girmesinden itibaren on beş gün içinde, Kurul tarafından ihlal tespitinin ve idari para cezasının yer aldığı bir nihai kararla ilgili taraf bakımından soruşturma sonlandırılır.
Uzlaşma nihai kararında, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 52 nci maddesinde belirtilen hususlara ilaveten aşağıdaki hususlara da yer verilir:
a) Uzlaşma tarafı hakkında ileri sürülen iddiaların içeriği,
b) İhlalin niteliği ve kapsamı,
c) Uzlaşma tarafı hakkında ihlal tespitine dayanak teşkil eden deliller,
ç) Uzlaşma usulüne göre uzlaşma tarafına uygulanan indirim oranı ve verilen idari para cezası,
d) Uzlaşma tarafının ihlalin varlığını ve idari para cezasını kabul ettiği.
(3) Soruşturmanın en az bir teşebbüs veya teşebbüs birliği bakımından devam ettiği hallerde, gerekçeli uzlaşma nihai kararı, soruşturma sonunda verilecek nihai kararın alınmasından önce uzlaşma tarafına tebliğ edilmez.
Sürecin uzlaşma ile sonuçlanmaması neticesinde;
“Uzlaşma tarafının uzlaşma metnini süresi içinde göndermemesi, gönderilen uzlaşma metninde bulunan eksikliklerin süresi içinde giderilmemesi, Kurulun 4 üncü maddenin altıncı fıkrası kapsamında uzlaşma sürecinin sona erdirilmesine karar vermesi veya uzlaşma tarafının 6 ncı maddenin ikinci fıkrası doğrultusunda uzlaşma sürecinden çekilmesi hallerinde, ilgili taraf bakımından sürecin uzlaşma ile sonuçlanmadığı kabul edilerek olağan soruşturma usulü takip edilir.”
Uzlaşma sağlanması durumunda, Uzlaşma metninin Kurum kayıtlarına girmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde, Kurul tarafından ihlal tespitinin ve idari para cezasının yer aldığı bir nihai kararla ilgili taraf bakımından soruşturma sonlandırılır.
IV- Gizlilik Yükümlülüğü
Yönetmelik’in 12. maddesi uyarınca taraflar gizlilik yükümlülüğü altındadırlar. Taraflar nihai karara kadar uzlaşma ve soruşturma sebebiyle edindikleri bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler. Aksi durumda, kurul yeni bir soruşturma açabilecektir.
Sonuç olarak, kısaca özetlediğimiz üzere, uzlaşma kurumunun Rekabet Hukuku’nda da yer bulmasının soruşturma süreçlerinde daha hızlı sonuç alınabilmesi beklenmektedir.
İlgili metnin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Comments