top of page

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

29.05.2024 tarihli, 32560 sayılı Resmi Gazete’de  Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) yayımlanmış olup bu kanun ile Kooperatifler Kanunu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Türk Ticaret Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmıştır.

 

İş bu bilgi notu kapsamında Kanunun Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Türk Ticaret Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yapılan değişiklikleri bilgilerinize sunulmaktadır. Aşağıda açıklanan değişiklikler yayımı tarihinde, yani 29.05.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklikler;

 

  • 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 43. ve 45. maddelerinde yapılan değişikliklerle Rekabet Kurulu’nun, haklarında soruşturma açıldığını teşebbüslere 15 gün içinde bildireceği, teşebbüslerin daha evvel bu aşamada verdikleri 1. yazılı savunma safhasının kaldırıldığı, daha evvel soruşturma bildirimi ile verilen ilk yazılı savunmanın artık "soruşturma raporunun” tebliği üzerine 30 gün içerisinde verileceği, ilgili sürenin "haklı gerekçeler sunulması halinde" bir defaya mahsus olmak üzere bir katına kadar uzatılabileceği; soruşturmayı yürütmekle görevlendirilenlerin, anılan savunmaya ancak soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde ek yazılı görüş verebilecekleri, düzenlenmiştir.

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) Yapılan Değişiklikler;

 

  • TTK madde 366/1 uyarınca anonim şirketlerin her yıl bir yönetim kurulu başkanı ve başkan vekili seçme yükümlülüğü bulunmaktadır. İşbu kanunla yapılan değişiklik ile her yıl seçim yapma zorunluluğu kalkmıştır.


  • TTK madde 375/1 (d) bendi uyarınca “Şube müdürlerinin” atanmaları ve görevden alınmaları bakımından yönetim kurulu kararı alınması zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.


  • TTK madde 392/7 uyarınca Yönetim kurulunu toplantıya çağırma yetkisi eski düzenleme uyarınca yalnızca yönetim kurulu başkanına ve yönetim kurulu başkanına ulaşılamadığı hallerde yönetim kurulu başkan vekiline aitken, yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı olarak talep etmesi halinde, 30 gün içinde yönetim kurulu başkanın toplantıyı düzenleme yükümlülüğü öngörülmektedir. Yönetim kurulu başkanınca yönetim kurulunun bu süre içinde toplantıya çağırılmadığı veya başkana/başkan vekiline ulaşılamadığı hallerde ise, bu istemin doğrudan çağrı sahiplerince de yapılabilmesi mümkün olacaktır. Bu durumda toplantı ve karar nisapları için TTK madde 390 hükmüyle aynı şekilde uygulanacaktır. Yönetim kurulunun toplantıya çağrılmasına ilişkin farklı bir usul esas sözleşmede belirlenebilecektir.


  • 25 Kasım 2023 tarihli ve 32380 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı uyarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında aranan asgari esas sermaye tutarları anonim şirketlerde 250.000 TL, limited şirketlerde 50.000 TL ve kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerde 500.000 TL olarak değiştirilmişti. Söz konusu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra kurulan yeni anonim ve limited şirketler bakımından uygulanmakta ancak bu tarihten önce kurulmuş olan şirketler için farklı bir düzenleme getirilmemişti. Sermaye tutarları belirtilen miktarın altında olan şirketlere, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni sermaye eşiklerine uyum sağlamaları için süre verilmiştir. Bu uyumu sağlamayan şirketler infisah etmiş sayılacak ve tasfiye sürecini başlatarak ticaret sicili kaydının terkinini sağlamaları gerekecektir. Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketler için ise farklı bir düzen öngörülerek, çıkarılmış sermayeleri 250.000 TL ve üzerinde olduğu müddetçe yalnızca kayıtlı sermaye sisteminden çıkmış sayılacağı öngörülmektedir. Çıkarılmış sermayelerinin 250.000 TL altında olması halinde ise bu şirketler de infisah etmiş sayılacaktır. Ticaret Bakanlığı’na planlanan bu süreyi birer yıl olarak en çok iki defa uzatma yetkisi olacaktır.

 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklikler

 

  • Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da, "ceza hükümleri" başlığı "yaptırım hükümleri" olarak değiştirilmiştir. Bu kanun uyarınca, malları süresinde teslim veya monte etmeyenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 liraya, mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.


  • Satış sonrası hizmetler kapsamında, üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmaması durumunda 1.115.000 TL; Bakanlıkça oluşturulan sisteme kayıt yapılmaması veya kaydın güncellenmemesi durumunda her bir servis istasyonu için 18.000 TL; her türlü mecra ve faaliyetlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde "özel servis" ibaresini kullanmayan özel servis istasyonları hakkında 18.000 TL; satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında eksik kalan her bir servis istasyonu için 124.000 TL idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.


  • Yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonları hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem için 2.200 TL idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.


  • Aykırılığın internet ortamı üzerinden gerçekleşmesi halinde Reklam Kurulu, içeriğin çıkarılması için ilgili internet sayfasındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden, elektronik olarak iletişim kurulabilecek araçlar ile bildirimde bulunulmasına, bu bildirime rağmen 24 saat içinde içeriğin çıkarılmaması halinde erişimin engellenmesine karar verebileceği, muhataba bildirimde bulunulamaması hali ile sınırlı olmak üzere doğrudan erişimin engellenmesine karar verebileceği düzenlenmiştir. Ayrıca teknik olarak aykırılığa ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla aykırılığın önlenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişim engellenmesi kararının da verilebileceği düzenlenmiştir.

 

Kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page