FİNANSAL YAPILANDIRMA ÇERÇEVE ANLAŞMASI
Geçici 32. maddenin d bendi düzenlemesi ile Çerçeve Anlaşmaları; “Kurumca çıkarılan yönetmelik uyarınca Birlik tarafından hazırlanan ve alacaklı kuruluşlarca imzalanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nı” ifadesi ile tanımlanmıştır.
BÜYÜK ÖLÇEKLİ UYGULAMA - KÜÇÜK ÖLÇEKLİ UYGULAMA
Başvuru ve yapılandırma süreci Türkiye Bankalar Birliği “Birlik” tarafından Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliğinin görüşleri de alınmak suretiyle hazırlanan çerçeve anlaşmalar kapsamında yapılır.
Yeniden yapılandırılacak alacakların kapsamı; borçluların nitelikleri, asgari tutar ve şartları ve alacaklılar ile borçlular arasında ayrı ayrı imzalanacak finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinin asgari unsurları ise bu Çerçeve Anlaşmalarıyla belirlenir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Türkiye Bankalar Birliği tarafından 09.10.2019 tarihinde Finansal Yapılandırma Çerçeve Anlaşması Büyük Ölçekli Uygulama, ve08.11.2019 tarihinde ise Finansal Yapılandırma Çerçeve Anlaşması Küçük Ölçekli Uygulama yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Banka ve Finans Kuruluşlarına 25.000.000-TL ve üzerinde borcu bulunan Büyük Ölçekli Uygulama, 25.000.000-TL altında borcu bulunanlar ise Küçük Ölçekli Uygulama kapsamında finansal yeniden yapılandırmaya başvurabilir. Bu kapsamda büyük ölçekli şirketler yapılandırmadan doğrudan faydalanabilecekken küçük ölçekli şirketler ise gerekli onayların sağlanmasının ardından ancak yapılandırmadan faydalanabilir.
A- Büyük Ölçekli Uygulama Kapsamında Finansal Yeniden Yapılandırma
1- Başvuru Şartları ve Süreci
1. Büyük Ölçekli Uygulama başvuru tarihi itibariyle Alacaklı Kuruluşlar’a olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 25 milyon TL ve üzerinde olan borçluları kapsamaktadır. Bir borçlu ya da borçlunun dahil olduğu risk grubundaki diğer borçlular bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırılabilir.
2. Şirket hakkında iflas kararı verilmemiş olması gerekmektedir. Finansal Yeniden Yapılandırma süreci devam ederken firma hakkında iflas kararı verilmesi halinde Borçlu hakkında temerrüt hükümleri uygulanır.
3. Borçlunun FYY kapsamında olmasına rağmen müzakere aşamasında Çerçeve Anlaşması’na taraf olmayan toplam borç tutarının yüzde 25’ten fazlasını teşkil eden diğer alacaklıların yasal takip işlemlerine başlamış olması ve bu takibin 30 (otuz) gün içerisinde bertaraf edilmemesi halinde, Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu “AKK”’na
üye Alacaklı Kuruluşlar’ın toplam alacaklarının 2/3’ü ve Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu’na üye Alacaklı Kuruluş sayısının en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar’ın aynı yöndeki kararı ile sözleşmenin müzakeresine son verilebilir.
Başvurusu Kabul Edilen Alacaklı Kuruluş, başvurunun kabulünden Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi’nin imzalanmasına kadar olan süreci yönetir.
Yeniden yapılandırmaya ilişkin şartları taşıyan borçlular, en yüksek alacaklı üç Alacaklı Kuruluş’tan birine, Çerçeve Anlaşması ekinde belirtilen formata uygun bir Başvuru ve Taahhüt Mektubu’na sürecin gerektirdiği diğer belge ve bilgileri de ekleyerek başvuruda bulunurlar. Başvuru formu ve eklerine ilişkin olarak formda yer alabilecek eksiklikler bakımından mevcut başvurunun geçerli başvuru olarak kabul edilip edilmeyeceğine ise Alacaklı Kuruluşlar toplantısında karar verilir.
Kendisine başvurulan Alacaklı Kuruluş;
1. En geç 3 iş günü içinde olmak üzere ilgili borçlunun beyanı doğrultusunda borçlu
bulunduğu ve Çerçeve Anlaşması’nın tarafları arasında bulunan Alacaklı Kuruluşlar’a bilgi vererek bu Anlaşma’da belirlenen yönteme uygun olarak yapılacak hesaplamaya göre alacaklarının ve varsa teminatlarının bildirilmesini talep eder. Alacaklı Kuruluşlar, kendilerine yapılan bildirimi izleyen en geç 3 (üç) iş günü içinde bu geri bildirimi Başvurulan Alacaklı Kuruluş’a yaparlar. Kendisine başvurulan Alacaklı Kuruluş, başvurunun Bankacılık teamüllerine aykırı, kötü niyetli, kabulü mümkün olmayan koşullar içerdiği vb gerekçelerle FYY süreci devam ettirilmeyerek başvurunun doğrudan reddedilmesi gerektiği kanaatinde ise, red gerekçelerini belirterek AKK nezdinde bir oylama yapılmasını talep edebilir. AKK’ya üye Alacaklı Kuruluşlar’ın alacak toplamının 2/3’ünü ve AKK’ya üye Alacaklı Kuruluşlar’ın en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar’ın bu yöndeki oyuyla FYY süreci başlatılmadan başvuru reddedilebilir.
2. Kendisine başvurulan Alacaklı Kuruluş iletilen alacak tutarlarından oluşan dökümü 3 (üç) iş günü içinde Alacaklı Kuruluşlar’la paylaşır. Başvuruyu takiben 10. iş gününde, Başvurulan Alacaklı Kuruluş’a iletilen alacak tutarlarından oluşan döküm esas alınarak AKK tarafından LİDER BANKA seçimi yapılır. Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyum’u içinde en büyük alacaklı konumundaki Alacaklı Kuruluş, ilgili müzakerelerin yönetilmesi, sonuçlandırılması ve uygulamanın izlenmesi konusunda LİDER BANKA olarak görev yapar. Ayrıca Çerçeve Anlaşmadaki şartlarla Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyum’u gerekli oy sayıları sağladığı takdirde Lider Banka’yı değiştirebilir.
3. Lider Banka, yeniden yapılandırma sürecine alınan borçluyla birlikte ele alınması gerekli görülen aynı risk grubu içinde yer alan borçluları ve ortakları başvuruda bulunan borçlunun yazılı beyanını esas alarak belirler ve bu kişilerden de Başvuru ve Taahhüt Mektubu ister. Eğer Lider Banka’nn bu konuda aldığı aksiyonlara diğer Alacaklı Kuruluşlar’ın itiraz etmesi halinde itirazda bulunan kuruluşun talebi üzerine itiraz konusu husus oylanarak uzlaşma sağlanır.
4. Başvuru tarihinden itibaren en fazla 90 (doksan) gün içinde yeniden yapılandırma kararını oluşturamadığı takdirde süreç sona erer. Bu süre, AKK’ya üye Alacaklı Kuruluşlar’ın alacak toplamının 2/3’ünü ve AKK’ya üye Alacaklı Kuruluşlar’ın en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar’ın aynı yöndeki kararıyla en fazla 90 gün süreyle uzatılabilir. Yapılandırma kararı oluşturulduktan sonra Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyum’u ve borçlu şirket arasında FYYS imzalanır.
2- Durumun Korunması Süreci Prensipleri
Durumun Korunması Süreci, tarafların gerek kendi aralarındaki gerekse borçlu ile olan mevcut hukuki statünün, teminat yapısının, ilişki düzeyinin ve borçlu ile ortaklarının varlıklarının, öngörülen makul bir müzakere süresi boyunca korunmasını içeren bir süreçtir.
Borçlu, durumun korunması sürecinin geçerli olduğu süre içinde AKK üyeleri de dahil olmak üzere alacaklılar arasında (tek tek ya da grup halinde) farklılık yaratacak hiçbir girişimde bulunamaz.
Başvurulan Alacaklı Kuruluş’a usulüne uygun bir şekilde başvuruda bulunulması ve başvurunun ilgili Alacaklı Kuruluşlar’la paylaşılması ile birlikte, herhangi bir prosedüre tabi olmaksızın “Durumun Korunması Süreci” başlar.
Bu süreçte Alacaklı Kuruluşlar tarafından borçlu hakkında yapılandırma konusu alacaklara ilişkin olarak;
İcra takibi yapılamaz,
Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler nedeniyle hak kaybına yol açacak durumlar hariç olmak üzere mevcut takiplere devam edilemez, yeni takipler açılamaz, diğer yasal yollara başvurulamaz,
Taraflar, borçlu ile olan mevcut hukuki statünün, teminat yapısının, ilişki düzeyinin ve borçlu ile ortaklarının malvarlıklarının, müzakere süreci içinde kapsamlı olarak korunmasına genel olarak özen gösterirler.
Durumun Korunması Süreci’nin devam edip etmemesine ilk AKK toplantısında karar verilir. İlk AKK toplantısında görüş bildirilmemesi halinde Alacaklı Kuruluş’un görüşünün olumlu olduğu kabul edilir ve bu koruma tedbirleri devamlılığını sürdürür.
Alacaklı Kuruluşların zararını engellemek amacıyla mevcut koruma tedbirlerine de birtakım istisnalar getirilmiştir. Buna göre Borçlunun başvuru tarihinden önce herhangi bir Alacaklı Kuruluş tarafından başlatılmış yasal takipler sonucu;
Satış günü alınmış olması,
İhalenin feshi davasının devam ediyor olması,
Borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması,
Tasarrufun iptali davasının devam ediyor olması
şeklinde aksiyonlar alınmış ise bu işlemler Finansal Yeniden Yapılandırma’dan etkilenmez. Söz konusu işlemleri uygulayan Alacaklı Kuruluş/Kuruluşlar dilerse bunlardan feragat edebilir. Feragat edilmemesi halinde Finansal Yeniden Yapılandırma sürecinin devam edip etmeyeceğine Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu’na üye Alacaklı Kuruluşlar’ın alacak toplamının 2/3’ünü ve Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu’na üye Alacaklı Kuruluşlar’ın en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar tarafından karar verilir.
3- Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi
Geçici 32. Maddenin e bendinde düzenlenen Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu tarafından onaylanan format metin kullanılarak Alacaklı Kuruluşlar ve borçlular arasında imzalanacak olan sözleşmedir.Borçlu ile AKK üyeleri ve anlaşma koşulları doğrultusunda olmak üzere varsa AKK üyelerinin uygun göreceği diğer alacaklılar arasında aşağıda belirtilen şartlara uygun olarak Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi imzalanabilir.
Ölçek büyüklüğü ve sektörel faaliyet alanı bakımından farklı niteliklere sahip borçlular nitelikleri itibariyle gruplandırılarak, her bir borçlu grubu için ayrı bir Çerçeve Anlaşması hazırlanabilir. Birlik tarafından hazırlanan ve taraflarca imzalanan Çerçeve Anlaşmaları Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun onayına sunulur[1]. Kurul, anlaşmaların Kanuna ve bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğunu inceler ve varsa düzeltilmesini istediği hususları Birliğe bildirir. Birlik tarafından bu hususlara göre yeniden düzenlenen ve taraflarca imzalanan anlaşmalar Kurulun onayına sunulur. Çerçeve Anlaşmaları, Kurulca onaylanmalarını müteakiben geçerlilik kazanır.
Çerçeve Anlaşmaları kapsamında bir borçluyla yapılan sözleşmenin alacaklı kuruluşların alacaklarının üçte ikisini oluşturan çoğunluğu tarafından imzalanması halinde, alacaklı kuruluşların tamamı tarafından alacakların yeniden yapılandırılması zorunludur. Ayrıca belirtmek isteriz ki, Alacaklı Kuruluşlar haricinde kalan alacaklıların taraflar arasında imzalanacak finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerine taraf olarak katılabilmeleri mümkündür. Fakat buna ilişkin şart ve koşullar, Çerçeve Anlaşmaları kapsamında belirlenir. Buna göre ise Çerçeve Anlaşmaları kapsamındaki şartları taşıyan diğer alacaklılar, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesine taraf olarak katılma imkanına sahip olacaktır.
Her bir Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi;
a) AKK üyelerinin her birinin belirli bir tarih itibariyle borçludan olan alacaklarının tespitini,
b) İlgili borçlunun bu kapsamda yapacağı geri ödeme yükümlülüklerinin vade yapısı ile tutarlarının belirlenmesini,
c) Sözleşmeye aykırılık hallerinin belirlenmesini ve buna ilişkin yaptırımları,
d) FYY süresince uygulanacak fiyatlandırmayı (faiz, kar payı, komisyon vb.),
e) İzleme kriterlerini (yöntem, sıklık, içerik vb.)
f) Denetim mekanizmasının tanımını,
g) Borçlunun tüm hesaplarını, belgelerini inceleme yetkisini,
h) Genel olarak ve ayrıca her bir AKK üyesi için ayrı ayrı olmak üzere, alacağın süreç içindeki teminat yapısını,
i) Tarafların diğer yükümlülüklerinin tespitini,
j) AKK’nın uygun göreceği diğer hususları,
içerir.
4- Alacaklı Kuruluşların Çerçeve Anlaşmalardan ve Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi’ne İlişkin Yükümlülüklerini Yerine Getirmemeleri Halinde Uygulanacak Olan Yaptırım ve Uyuşmazlıkların Çözüm Yolu
Alacaklı Kuruluşlar’ın işbu Çerçeve Anlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümüyle görevli olmak üzere TBB Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği esaslar dahilinde ve gerektiğinde AKK bazında ayrı ayrı olmak üzere en az biri hukuk lisans eğitimine sahip üç kişiden Hakem Kurulu (HK) oluşturulur. HK, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, hukuk, kamu yönetimi ve dengi dallardan birinde en az lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak üzere, bankacılık veya finans alanında en az on yıllık mesleki deneyime sahip ve yönetici konumunda bulunan kişiler arasından seçilir.
HK, üye tam sayısıyla toplanır. HK, kararlarını tercihen oybirliği ile oybirliğinin sağlanamaması halinde ise en az iki üyesinin aynı yöndeki oyu ile alır.
Hakem Kurulu kendisine yapılan başvuruları en geç 5 (beş) iş günü içerisinde sonuçlandırır ve vermiş olduğu kararlar tüm AKK üyelerince uygulamaya konur. Hakem Kurulu’nun kararları taraflar için bağlayıcıdır.
5- Çerçeve Anlaşması’nın Değiştirilebilmesi
Çerçeve Anlaşması’nın herhangi bir hükmü ancak Anlaşma’ya taraf Alacaklı Kuruluşlar’ın tamamının kabul etmesi ve Kurul’un da bunu onaylaması kaydıyla değiştirilebilir.
Çerçeve Anlaşması’na taraf olacak Alacaklı Kuruluşlar, Çerçeve Anlaşması’nı bir kısım hükümleri hariç değiştirilmiş olarak, yeni hükümler ekleyerek, belirli koşullar öne sürerek veya ihtirazi kayıt koyarak imzalayamazlar. Anlaşma’ya bu şekilde konulmuş şerhler ise yok kabul edilir.
Uygulama süreci içinde Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu üyelerinin en az ikisinin istemi ve Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu’na üye Alacaklı Kuruluşlar’ın alacak toplamının 2/3’ünü ve Alacaklı Kuruluşlar Konsorsiyumu’na üye Alacaklı Kuruluşlar’ın en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar’ın aynı yöndeki kararının oluşması kaydıyla, Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesin’de başlangıçta öngörülen temel prensiplerden uzaklaşılmadan revizyon yapılabilir.
[1] Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik, madde 8.
Comments