top of page

İcra İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik Hakkında

30/11/2021 tarihinde yürülüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun 111/a maddesi ile düzenlenen “borçluya satış yetkisi verilmesine dair hükmün” uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar; 28/05/2022 tarihli, 31849 sayılı Resmi Gazete kapsamında yayınlanan “İcra Ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik” kapsamında belirlenmiş olup işbu yönetmeliğe ilişkin dair detaylar aşağıda bilginize sunulmuştur.


Bu Yönetmelik kapsamında, haczedilen malın borçlu tarafından rızaen satışına ilişkin hususlar ve uygulamaya dair usul ve esaslar şu şekilde belirlenmiştir;



Rızaen Satış Talebi


Haczedilen malın kıymetinin takdirine ilişkin bilirkişi tarafından tanzim edilen rapor icra dairesince borçluya tebliğ edilir. Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde icra dairesine müracaat ederek malın satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilir. Borçlu tarafından bu yönde bir talepte bulunulması halinde icra müdürü, rızai satış talebinin ilgili sicile işlenmesine yönelik gerekli işlemleri yapar ve satış asgari bedelini belirlemek için haczedilen malın sicile kayıtlı takyidatlarını temin ederek rüçhan hakkı alacaklısından alacağının devam edip etmediğini, devam ediyor ise alacak miktarını sorar.


Rızai Satış Asgari Bedelinin Belirlenmesi


Belirlenen rızai satış bedeli, haczedilen malın kesinleşen muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktar ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktardan ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar haczedilen mal için yapılan takip masrafları toplamından az olamaz.


Rızaen Satış Yetkisi Verilmesi Akabinde İcra Dairesine Bildirim, Bedelin Ödenmesi Ve Dosyanın İcra Mahkemesine Sunulması


İcra müdürü, rızaen satış yetkisi verilmesini isteyen borçluya, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebrî satış işlemlerini durdurarak haczedilen malın rızaen satışı için bir yetki belgesi düzenleyerek tebliğ eder.


Rızaen satış için düzenlenen yetki belgesiyle borçluya on beş günlük süre verilir. Bu süre, yetki belgesinin borçluya tebliğinden itibaren başlar. Bu onbeş günlük süre kapsamında, gerek borçlunun müstakbel alıcıya ait gerek ise müstakbel alıcının kendisine ait ad- soyad, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, tüzel kişi ise unvanı, vergi kimlik numarası, ticaret sicil numarası, MERSİS numarası, anlaştıkları bedel ve malın ayırt edici özellikleri icra dosyasına ayrı ayrı bildirmeleri gerekmektedir.


Alıcının, belirlenen asgari rızai satış bedelinden az olmamak kaydıyla, borçluyla anlaştıkları bedeli borçluya verilen on beş günlük süre içinde icra dairesinin banka hesabına ödemesi zorunludur.


Alıcının, borçluyla anlaştıkları bedeli usulüne uygun şekilde ve borçluya verilen on beş günlük süre içinde dosyaya ödemesi hâlinde icra müdürü, satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl icra mahkemesine gönderir.


Önemle belirtilmek gerekir ki; borçluya verilen sürenin başlangıcından icra mahkemesinin bu madde uyarınca yapılan satışa ilişkin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından İİK. Md. 106 ve 150/e maddelerinde yer alan satış isteme süresi işlemeyecektir.


Mahkemenin Kararı İle Malın Devir Ve Teslimi


Mahkeme, en geç on gün içinde dosya üzerinden yapacağı inceleme sonucunda talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Mahkemenin kabul kararı ile malın mülkiyeti alıcıya geçer. İcra dairesince malın devir ve teslim işlemleri yapılır. Mahkemece rızaen satış talebinin reddine karar verilmesi durumunda, bu kararın icra dairesine gönderilmesinden itibaren üç iş günü içinde satış bedeli alıcının bildirdiği banka hesabına iade edilir.


Devir ve teslim işlemleri, mal üzerindeki tüm takyidatın kaldırılması suretiyle gerçekleştirilir. İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, devir ve teslim masrafları alıcıya aittir. Rızaen satış konusu mal alıcıya teslim edilmedikçe veya teslime hazır hâle getirilmedikçe alıcının dosyaya yatırmış olduğu bedel alacaklılara ödenmez.


İcra Ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik metninin tam haline aşağıda yer alan link üzerinden ulaşabilirsiniz;


Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page