Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2021/3076 Esas, 2021/9789 Karar ve 01.06.2021 tarihli kararı ile işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinde doğan rekabet yasağından özellikle cezai şart alacaklarına ilişkin doğacak uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemeleri olduğu şeklindeki uzun zamandır süregelen içtihadını değiştirerek bu tür uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin iş mahkemeleri olduğuna karar vermiştir. Kararın detayları aşağıda bilginize sunulmuştur.
Rekabet yasağından doğan uyuşmazlıklar bakımından görevli mahkemenin hangi mahkeme olacağına ilişkin Yargıtay tarafından zaman içinde farklı yönde kararlar vermiştir. Eski Türk Ticaret Kanunu döneminde iş mahkemelerinin yetkili olduğuna ilişkin kararlar verilirken, 2012 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu içtihadından vazgeçmiş ve bugüne kadar sürdürmekte olduğu içtihadında ticaret mahkemelerinin yetkili olacağına ilişkin kararlar vermiştir. Bu değişikliğe gerekçe olarak da rekabet yasağı sözleşmesinin iş sözleşmesinden ayrı bir sözleme olarak değerlendirilmesi, Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesinin sözleşme sonrası rekabet etmeme borcuna aykırılıktan doğan davaların tarafların tacir olup olmadığına bakmaksızın mutlak ticari dava olarak düzenlemesi ve aynı Kanun’un 5. maddesine göre ticari davalara bakma görevinin asliye ticaret mahkemelerinde olduğunun düzenlenmiş olması gösterilmiştir.
Ancak son dönem özellikle Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte istinaf yargılamaları neticesinde iş mahkemelerinin yetkili olduğuna ilişkin kararlar verilmeye başlanmıştır. Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 01.06.2021 tarihinde verdiği 2021/3076 E. ve 2021/9789 K. sayılı ilke kararı ile yaşanan içtihat farklılıklarına son vermiş ve rekabet yasağından doğan uyuşmazlıklar bakımından görevli mahkemenin iş mahkemeleri olduğuna kanaat getirmiştir. Kararında İş Mahkemelerine işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden doğan uyuşmazlıkları çözme görevinin verildiğini, Ticaret Kanunu’nun 5. Maddesinde yeni Ticaret Kanunu ile yapılan değişiklik sonucunda maddeye eklenen “aksine hüküm bulunmadıkça” ibaresinin işçilerin haklarını daha adaletli biçimde temin etmek amacıyla çıkarılan İş Mahkemeleri Kanunu’nun karşılığı olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak ise rekabet yasağından doğan uyuşmazlıklardaki mahkemelerin görevi bakımından daha önce verilmiş olunan bu davaların ticari dava olduğunun belirtildiği kararlardan dönülmesi gerektiğine ve iş mahkemelerinin görevli olduğuna hükmetmiştir.
Dolayısıyla işbu ilke kararıyla birlikte işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinden kaynaklı rekabet yasağından doğan cezai şart ve tazminat uyuşmazlıklarında iş mahkemelerinin görevli mahkeme olacağı hususu netleşmiş bulunmaktadır.
Σχόλια